Historiikki

Tammisaaren torin kupeessa Helene Schjerfbeckin kadun varrella sijaitsee Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva elokuvateatteri. Elokuvateatteri Bio Forum toimii Tammisaaren keskustassa, kaupungin sydämessä. Vanha keskusta levittäytyy Barckenin niemelle ja on puinen, mutta teatteri on pienessä jugend-tyylisessä kivirakennuksessa puutalojen ympäröimänä. Aivan naapurissa on mm. kävelykatu, kivikirkko, kahviloita ja satama ravintoloineen. Elokuvateatteri elävöittää vanhaa kaupunkia ja tarjoaa nykyajan eläviä kuvia idyllisessä ympäristössä.

Bio Forum on Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva elokuvateatteri. Se perustettiin 7.12.1912 ja teatteri kantoi silloin nimeä Ekenäs Nya Biograf - Teater. Teatterin rakennuttaja oli tammisaarelainen Bernt Sjöblom ja elokuvateatterin vuokraaja oli Erik Rafael Nordlin Salosta. Aikana jolloin Bio Forum rakennettiin, Tammisaaressa ei ollut vielä sähköjä. Teatterissa oli puulämmitys ja ulkokäymälä. Elokuvat olivat mustavalkoisia mykkäfilmejä ja musiikista vastasi palkattu pianonsoittaja. Istuimet olivat puupenkkejä. Sisustus säilyi ennallaan aina kolmekymmentä luvun lopulle saakka sellaisenaan. Teatterin avajaisnäytöksenä 7.12.1912 oli elokuva nimeltä Monte Carlos hemlighet. Uutta elokuvateatteria mainostettiin paikallisessa Västra Nyland -lehdessä näyttävästi. Olihan suuren maailman hupi saapunut pieneen rannikkokaupunkiin!

Halosen perheen omistuksessa Bio Forum on ollut vuodesta 1943 lähtien. Perhe aloitti elokuvatoiminnan kaupungissa jo vuonna 1938 toisissa tiloissa. Jo toisen maailman sodan aikana elokuvateatteri ja koko ala koki "modernisoinnin". Elokuvat 1940-luvulla alkoivat vähitellen olla värillisiä, ääni kuului tietenkin kuvaan ja elokuvat alkoivat kuvata elämää laajemmin, ja erilaisia elokuvatyyppejä syntyi. Sotien jälkeen alkoi elokuvien tarjonta kasvaa: esitettiin villin lännen kuvia, rikoskuvia, sotafilmejä ja musikaaleja. Eurooppalaiset elokuvat olivat suosituimpia vielä pitkään sodan jälkeen kunnes amerikkalaiset syrjäyttivät suosiollaan hiljalleen eurooppalaiset. Bio Forumissa on näytetty tuhansia elokuvia, joista monet ovat todellisia klassikoita: Sumujen silta, Tuulen viemää, Citizen Kane, Kwai-joen silta, Alaston satama, Laulavat sadepisarat ja uusimmista Titanic, Harry Potter, Taru sormusten herrasta sekä James Bond -elokuvat.

Elokuvateatterin sisustus on muuttunut vuosikymmenten aikana, mutta vanhan ajan henki on kuitenkin haluttu säilyttää teatterissa pakollistenkin korjausten tapahtuessa. Valkokankaan verhot tulivat muotiin 1950-luvulla ja ne hankittiin, kun valkokangas laajennettiin niin kutsuttuun CinemaScope- laajuuteen. Elokuvat näytettiin tästä lähtien laajakangasversioina. Kangas tilattiin tilaustyönä Ranskasta ja Bio Forum oli Suomen 11:sta elokuvateatteri laajalla kankaalla vuonna 1955. Verhot on säilytetty teatterissa siitä asti. Sodan jälkeisen muodin mukaan vanhaa teatterirakennusta suunniteltiin purettavaksi uuden laatikkomaisen rakennuksen tieltä. Onneksi ajan hengen vastaisesti vanha rakennus säilyi kaupunkikuvassa. Elokuvateatteri on ansaitusti saanut paikan tammisaarelaisten sydämessä.

Nykyään teatterista on pehmustetut nojatuolit ja äänentoistolaitteisto on kuusikanavainen stereoääni Dolby-digitaali sekä DTS-järjestelmä, joka on myös kuusikanavainen stereoääni. Teatterissa on myös DolbySR-ääni ja 3D esitysmahdollisuus vuodesta 2009. Salissa on vain 104 paikkaa ja on teatterina pienehkö. Uudessa laajennusosassa vuodelta 1980 on uusi kassa ja wc-tilat. Vanhassa osassa oli vain pieni odotustila asiakkaille ja pieni kassa, joka toimii nyt varastona.

Tänä päivänä teatterin elokuvatoiminta on monipuolista. Näytöksiä on yleisölle joka päivä ja samana päivänä saattaa pyöriä useampikin eri elokuva. Lasten-, koulu- ja nuorisoelokuvia on tarjolla. Ruotsalaisia elokuvia näytetään paljon erityisesti suuren ruotsinkielisen väestön iloksi. Vaikkakin elokuvateatteri on iältään vanha, se seuraa aikaansa. Uusimmat elokuvat ovat nähtävänä nopeasti useiden elokuvakopioiden ansiosta ja vanhempiakin klassikoita näytetään uudestaan. Jopa yksityisnäytökset ovat mahdollisia. Tervetuloa katsomaan nykyajan eläviä kuvia idylliseen vanhaan Bio Forumiin!

Bio Forum is one of the oldest cinemas in Finland. The theater is situated in the old city center in Tammisaari. The movie theater is grounded in 7.12.1912. At that time the pictures were silent and the music was played by a pianist. Today the cinema is a modern picture theater with up-to-date soundsystems.

The family Halonen runs the cinema since 1943. Pictures are shown in the cinema every day and sometimes even few pictures in a day. The theater is an important part of the city life. Welcome to Bio Forum!