Historik

Nära torget i Ekenäs på Helene Schjerfbecksgatan ligger den äldsta biografen i Finland. Biografen Bio Forum ligger i Ekenäs centrum, i stadens hjärta. Ekenäs gamla stadsdel ligger på Barckens udde och biografen befinner sig där i ett litet och gammalt stenhus. Riktigt i närheten ligger bland annat gågatan, kyrkan, caféer och hamnen med restauranger. Biografen gör gamla staden livligare och erbjuder nutidens filmer i en idyllisk omgivning.

Bio Forum är Finlands äldsta biograf som är i bruk i Finland. Den grundades 7.12.1912 och den hette då Ekenäs Nya Biograf-Teater. Teatern byggdes av ekenäsbon Bernt Sjöblom och teatern hyrdes av Erik Rafael Nordlin från Salo. Huset byggdes av sten i jugendstil. På den tiden fanns ingen elektricitet i Ekenäs och teatern värmdes upp med en kamin och på gården stod en utetoalett. Då förevisades stumfilmer och pianot spelades av ackompanjatör. Bänkarna var av trä. Inredningen var i den här stilen enda till slutet av 1930-talet. På biografens premiär 7.12.1912 visades filmen Monte Carlos hemlighet. En stor reklam fanns i den lokala tidningen Västra Nyland. Ett nytt nöje hade anlänt till Ekenäs!

Familjen Halonen har ägt Bio Forum sedan år 1943. Familjen började med biografverksamheten redan 1938 i andra utrymmen i Ekenäs. Biografen moderniserades omkring andra världskriget. Samtidigt förändrades hela filmindustrin: filmerna på 1940-talet började bli färgade och ljudet var redan en del av bilden. Filmerna skildrade livet omfattande och olika typer av filmer föddes. Utbudet av filmer efter andra världskriget växte drastiskt: man förevisade musikaler, vilda westernfilmer, kriminalfilmer och krigsfilmer. De europeiska filmerna var då mycket populärare än de amerikanska, men utvecklingen gynnade de amerikanska. Det har visats tusentals filmer i Bio Forum och många av dem är ju väl kända klassiker: till exempel Dimmornas bro, Borta med vinden, Storstadshamn, Citizen Kane, Singing in The Rain, Bron över floden Kwai och av de nyaste Titanic, Harry Potter samt James Bond -filmerna.

Indredningen i teatern har förändrats under årtiondena, men atmosfären är oförändrad. Man vill bevara den idylliska atmosfären i teatern och förändring till exempel i inredningen görs försiktigt. Draperier skaffades från Frankrike 1955 och de ursprungliga draperier hänger fortfarande kvar. Samtidigt utvidgades den vita duken till så kallad CinemaScope-storlek. Widscreen-filmerna slog då igenom. Bio Forum var den 11 biografen i Finland med en widscreen. Efter kriget planerades en ny teaterbyggnad och meningen var att det gamla jugendhuset skulle rivas ner. Men som tur var bevarades huset mot den tidens anda. Biografen har en väl förtjänad plats i ekenäsbornas hjärta.

Biografen har moderna och bekväma biofåtöljer och ljudsystemet är Dolby-digitalljud och DTS-system som är sexkanaligt stereoljud. Teatern har även DolbySR-ljud, och den digitaliserades år 2009. Det finns endast 104 sittplatser. I den nya foayén från 1980 finns kassan och toaletterna. I den gamla delen fanns endast en liten kassa och utrymmena var små.

Nuförtiden är biografverksamheten mångsidig. Det finns föreställningar varje dag. Utbudet är omfattande: även barn-, skol- och ungdomsfilmer visas ofta. Svenska filmer är speciellt populära, eftersom trakten är starkt svenskspråkig. Fast biografen redan är gammal, följer den sin tid. De nyaste filmerna visas oftast samtidigt här som till exempel i Helsingfors. Gamla klassiker förevisas ibland som repris. Även privatföreställningar är möjliga. Välkommen till idyllen Bio Forum!

Bio Forum is one of the oldest cinemas in Finland. The theater is situated in the old city center in Tammisaari. The movie theater is grounded in 7.12.1912. At that time the pictures were silent and the music was played by a pianist. Today the cinema is a modern picture theater with up-to-date soundsystems.

The family Halonen has taken care of the cinema since 1943.

Pictures are shown in the cinema every day and sometimes even few pictures in a day. The theater is an important part of the city life. Welcome to Bio Forum!